Разлика помеѓу преработките на „Пенеда-Жереш“

Нема измена во големината ,  пред 6 месеци
Ознака: Рачно отповикување
Ознака: Отповикано
[[Податотека:Rio_Lima_1.jpg|лево|мини|235x235пкс| Поглед на реката Лима и пејзажот во рамки на националниот парк]]
[[Податотека:Peneda-Gerês_(19370742083).jpg|лево|мини|235x235пкс| Заоблени карпи и камења од гранитната структура Жереш, околу малото езерско котелче]]
[[Податотека:GERÊS_NATIONAL_PARK_PORTUGAL_TEIXEIRA_VALLEY.jpg|десно|мини|235x235пкс| Глацијарна долина на реката Хомем]]
[[Податотека:PNPG_terrasdebouro.jpg|десно|мини|235x235пкс| Над долината во Терас де Буро се формира магла]]
 
=== Физичка географија ===
[[Податотека:GERÊS_NATIONAL_PARK_PORTUGAL_TEIXEIRA_VALLEY.jpg|десно|мини|235x235пкс| Глацијарна долина на реката Хомем]]
[[Податотека:PNPG_terrasdebouro.jpg|десно|мини|235x235пкс| Над долината во Терас де Буро се формира магла]]
Паркот е огромен простор во форма на амфитеатар извајан во текот на варисцинската орогенеза од геолошки сили, ветер и вода, и се протега од Кастро Лабореиро до висорамнините Мурела, опфаќајќи ги Сера да Пенада, Сера до Соахо, Сера Амарела и Сера до Жереш.<ref name="Brilha">J.B. Brilha et al. (1999), p.316</ref><ref name="Vania2">Vânia Andreia Malheiro Proença (2009), p.20</ref> Овие формираат бариера помеѓу океанските рамнини на нејзиниот запад и [[Висорамнина|висорамнините]] на исток. Највисоки врвови се Пенеда (1340 м), Соахо (1430 м), Амарело (1350 м), Жереш (1545 м) и Алтар дос Каброеш (1538 м) лоциран на границата со Галиција, каде продолжува како дел од Сера до Ксурес.<ref name="ICN1">ICN (1995), p.6</ref>