Разлика помеѓу преработките на „Бактериски ендокардитис“

с
Јазична исправка, replaced: корекција → исправка
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с (Јазична исправка, replaced: корекција → исправка)
 
*Цревата и уринарниот систем
*Кожата
Бактериите можат да навлезат во крвотокот. Оваа состојба се нарекува бактериемија. Тие понатаму можат да се „населат“ на срцевите залистоци или на други оштетени срцеви структури. Ако ова се случи, тие можат да ги оштетат или дури и да ги уништат срцевите залистоци.Срцевите залистоци се важни во овозможувањето правилен и еднонасочен тек на крвта низ срцето.
 
Ако бидат оштетени, последиците може да бидат многу сериозни.
*Хипертрофична кардиомиопатија
*Трансплантирано срце
Пациентите кои претходно имале ендокардитис се со зголемен ризик повторно да добијат ендокардитис. Ова важи и во ситуации кога срцето нема структурни оштетувања. После хируршка корекцијаисправка на одредени вродени срцеви маани ризикот за развој на ендокардитис драстично се намалува.
==Превенција од ендокардитис==
Сите случаи на ендокардитис неможат да бидат превенирани, од причина што неможно е секогаш да се знае кога настанала бактериемија. Од друга страна пак, на оние пациенти кои се со зголемен ризик од настанување на ендокардитис им се препорачува употреба на антибиотици пред одедени хируршки, гинеколошки и стоматолошки процедури.
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Болести на срце]]