Разлика помеѓу преработките на „Мудрост“

Одземени 50 бајти ,  пред 5 месеци
с
Правописна исправка, replaced: Данил Хармс → Даниил Хармс
с (Правописна исправка, replaced: Данил Хармс → Даниил Хармс)
Под '''мудрост''' се подразбираат способноста и желбата да се донесуваат избори што можат да добијат потврда по долгорочно испитување од многу луѓе. Во оваа смисла, да се оцени еден избор како „мудар“ значи дека дејството или не-дејството било [[стратегија|стратешки]] точно во однос на одредени широко прифатени [[вредност|вредности]]и. Mудроста ја претставува способноста на човекот да [[Мисла|мисли]] и да дејствува, користејќи ги знаењето, искуството, разбирањето, [[разум]]от и менталната способност. Мудроста се смета за доблест, тоа претставува поседување на знаење кое треба да се искористи во која било околност. Тука се вклучени: разбирањето на луѓето, нештата, настаните, ситуациите, како и подготвеноста и способноста да се применуваат [[Перцепција|перцепцијатаперцепција]]та и расудувањето. Често е потребно и контрола на [[Емоција|емотивните]] реакции, за разумот да преовладува на универзален принцип. Мудроста означува длабоко знаење, но и можност за расудување. Мудрите луѓе често ги нарекуваат и [[Филозоф|филозофифилозоф]]и.
 
Во [[6 век п.н.е.]], [[Стара Грција|Старите Грци]] признавале седум мудреци: [[Талес]], [[Солон]], [[Хилон]], [[Питак]], [[Бијант]], [[Клеобул]] и [[Перијандар]].<ref>„Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, ''Pohvala ludosti''. Beograd: Rad, 2016, стр. 129.</ref>
* „Каменот на мудроста“ - песна на полскиот поет [[Тадеуш Ружевич]] од 2002-2003 година.<ref>Tadeuš Ruževič, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 257.</ref>
* „Мудрост“ - песна на полскиот поет [[Јулијан Тувим]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 40.</ref>
* „Спомените на еден мудар старец“ - краток расказ на рускиот писател [[ДанилДаниил Хармс]].<ref>Danil Harms, ''Sto slučajeva''. Beograd: Laguna, 2016, стр. 144-49.</ref>
* „Бистрината и мудроста“ (''The Wit And The Wisdom'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Хускер Ду]]“ (''Hüsker Dü'') од 1985 година.<ref>[https://www.discogs.com/H%C3%BCsker-D%C3%BC-Flip-Your-Wig/master/30072 Discogs, Hüsker Dü ‎– Flip Your Wig (пристапено на 1.7.2020)]</ref>
 
 
{{Фило-никулец}}
 
[[Категорија:Филозофија]]