Македонски парламентарни избори (1990): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Политика на Република Македонија}}
 
'''Парламентарните избори 1990 година''' се првите парламентарни избори штокоишто се одржани во [[Република Македонија]] (тогаш се уште [[Социјалистичка Република Македонија]]), по воведувањето на [[политички плурализам|политичкиот плурализам]]. Во првиот круг најмногу гласови освоиосвоила дотогаш единствената и владејачка партија [[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]], додека во вториот круг најмногу гласови освоиосвоила [[ВМРО-ДПМНЕ]], која севкупно освои иосвоила најмногу мандати - (38).
 
== Изборен систем ==