Разлика помеѓу преработките на „Азотни оксиди“

Додаден 11 бајт ,  пред 8 месеци
с
Замена со македонска предлошка, replaced: Commonscat → Ризница-врска
с (Замена со македонска предлошка, replaced: Commonscat → Ризница-врска)
 
[[Хемиска реакција|Хемиската реакција]] која доведува до создавање на азотните оксиди може да се произведe од неколку различни соединенија на кислород и азот (различни пропорционални односи), во зависност од условот на самата реакција. Ова е единствена причина зoшто се споредни нус-производите со N<sub>2</sub>O; производството на останатите две стабилни оксиди на азот, кои се патем многу токсични, е регулирано со закон.
 
 
<gallery>
Податотека:Dinitrogen-pentoxide-3D-vdW.png|<center>'''Диазотен пентоксид''', N<sub>2</sub>O<sub>5</sub></center>
</gallery>
 
 
== NO<sub>x</sub> ==
'''NO<sub>x</sub>''' е воопштена форма за моно-азотни оксиди (NO и NO<sub>2</sub>). Овие оксиди настануваат за време на процесот [[согорување]], најчесто за време на процесот согорување на високи температури.<ref name="CRC">{{RubberBible87th}}</ref><ref name="Merck13th">{{Merck13th}}</ref>
 
На нормална, амбиентална температура кислородот и азотот не реагираат меѓусебно. За време на работата на [[мотор со внатрешно согорување]], мешавината на [[воздух]]от и горивото произведуваат доволно висока температура за да се предизвика ендотермна реакција на [[земјина атмосфера|атмосферскиот]] азот и кислородот во пламенот. Во градовите каде што сообраќајот е густ, количината на азотни оксиди е зголемена и може да биде дури и штетна.
 
Во присуство на повеќе кислород (O<sub>2</sub>), [[азотен моноксид|азотниот моноксид]] (NO) ќе реагира и ќе настане [[азотен диоксид]] (NO<sub>2</sub>), а временскиот период на овие реакции зависи од самата концентрација во воздухот, што може да се види од табелата: <ref>{{cite web|url=http://www.branchenv.com/nox/nox_info.asp |title=NOx Removal |accessdate = 26. 12. 2007. |publisher=Branch Environmental Corp }}</ref>
 
{| class=”wikitable”
== Надворешни врски ==
{{портал|Хемија}}
{{CommonscatРизница-врска|Nitrogen oxides}}
* [http://www.epa.gov/air/urbanair/nox/ How Nitrogen Oxides Affect the Way We Live and Breathe :: US EPA Information]