Разлика помеѓу преработките на „Хангул“

Додадени 4 бајти ,  пред 1 година
с
Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана веб страница → Наведена мрежна страница using AWB
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
с (Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана веб страница → Наведена мрежна страница using AWB)
=== Останати имиња ===
 
Сè до раниот [[20 век]], хангул бил сметан за вулгарно писмо од страна на литературната елита и тие го користеле традиционалното писмо [[ханча]]<ref name="NAKL Names">{{цитиранаНаведена вебмрежна страница|publisher=The National Academy of the Korean Language |title=5. Different Names for Hangeul |url=http://www.korean.go.kr/eng_hangeul/another/001.html |date=January 2004|accessdate=2008-05-19 |}}</ref>. Оваа елита хангулот го именувале како:
 
* ''Еонмун'' (хангул: 언문, ханча: {{lang|ko-Hant|諺文}} "говорно писмо")<ref name="NAKL Names" />
Џамо (자모; 字母) или нацори (낱소리) се единиците или карактерите што го сочинуваат хангул. „Џа“ значи ''буква'' или карактер и „мо“ значи ''мајка''.
 
Во хангул има 51 [[џамо]], од кои 24 се еднакви со [[Латиница|латинските]] букви. Останатите 27 џамоа се кластери на две или понекогаш три од овие карактери. Од основните 24 џамоа, четиринаесет се согласки (џа-еум 자음, 子音 "детски гласови") и десет се самогласки (мо-еум모음, 母音 "мајчини гласови"). Пет од едноставните согласки се дуплираат за да се создадат „временските“ согласки а додека останатите единаесет кластери се формирани со различни согласки. Десетте џамо самогласки може да бидат комбинирани за да се создадат единаесетте дифтонзи.
 
* 14 едноставни [[согласка|согласки]]: ㄱ, ㄴ, ㄷ, ㄹ, ㅁ, ㅂ, ㅅ, ㅇ, ㅈ, ㅊ, ㅋ, ㅌ, ㅍ, ㅎ, плус ᄛ, ㅱ, ㅸ, ᄼ, ᄾ, ㅿ (алвеоларно), ㆁ (веларно), ᅎ, ᅐ, ᅔ, ᅕ, ㆄ, ㆆ
* 5 двојни (глотализирани): ㄲ, ㄸ, ㅃ, ㅆ, ㅉ, плус ㅥ, ᄙ, ㅹ, ᄽ, ᄿ, ᅇ, ᇮ<!-- ssangyesieung -->, ᅏ, ᅑ, ㆅ
* 11 [[согласни кластери]]: ㄳ, ㄵ, ㄶ, ㄺ, ㄻ, ㄼ, ㄽ, ㄾ, ㄿ, ㅀ, ㅄ, плус ᇃ, ᄓ, ㅦ, ᄖ, ㅧ, ㅨ, ᇉ, ᄗ, ᇋ, ᄘ, ㅪ, ㅬ, ᇘ, ㅭ, ᇚ, ᇛ, ㅮ, ㅯ, ㅰ, ᇠ, ᇡ, ㅲ, ᄟ, ㅳ, ᇣ, ㅶ, ᄨ, ㅷ, ᄪ, ᇥ, ㅺ, ㅻ, ㅼ, ᄰ, ᄱ, ㅽ, ᄵ, ㅾ, ᄷ, ᄸ, ᄹ, ᄺ, ᄻ, ᅁ, ᅂ, ᅃ, ᅄ, ᅅ, ᅆ, ᅈ, ᅉ, ᅊ, ᅋ, ᇬ<!-- yesieung-kiyeok -->, ᇭ<!-- yesieung-ssangkiyeok -->, ㆂ, ㆃ, ᇯ<!-- yesieung-khieukh -->, ᅍ, ᅒ, ᅓ, ᅖ, ᇵ, ᇶ, ᇷ, ᇸ, и тројните ᇄ, ㅩ, ᇏ, ᇑ, ᇒ, ㅫ, ᇔ, ᇕ, ᇖ, ᇞ, ㅴ, ㅵ, ᄤ, ᄥ, ᄦ, ᄳ, ᄴ
 
* 6 едноставни [[самогласка|самогласки]]: ㅏ, ㅓ, ㅗ, ㅜ, ㅡ, ㅣ, плус ㆍ
* 4 едноставни јотизирани самогласки: ㅑ, ㅕ, ㅛ, ㅠ, плус ᆜ, ᆝ, ᆢ
|кратко и или како германско ü
|}
 
 
За јотизираните, кои не се прикажани, само се удвојува стралката.
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Корејски јазик]]
[[Категорија:Хангул| ]]