Галички дијалект: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:Makedonski dijalekti-prilagodeno.png |thumb|400px|right|Галичкиот дијалект на картата на македонските дијалекти]]
'''Галички дијалект''', '''мијачки дијалект''' или '''малорекански дијалект''' — [[дијалект]] од подгрупата на западни и северозападни дијалекти на [[Западномакедонско наречје|западното наречје]] на [[Македонски јазик|македонскиот јазик]]. Галичкиот дијалект е дел од дебарската група говори, но освен со [[Рекански дијалект|реканскиот]], близок е и со [[Гостиварски дијалект|гостиварскиот дијалект]]. Дијалкетот е карактеристичен по тоа што има користење на доста архаични зборови. Овој дијалект може да се најде и во историски литературни дела на македонскиот јазик, како на пример „[[:s:mk:Ѓорѓија Пулевски/ Тријазичник|Тријазичникот]]“ на [[Ѓорѓија Пулевски]].
 
== Територија ==