Разлика помеѓу преработките на „Муртино“

Одземени 1.304 бајти ,  пред 5 месеци
Одбиена последната промена (од Vase20000) и ја поврати преработката 3939550 на Vase20000
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување Напредно мобилно уредување
(Одбиена последната промена (од Vase20000) и ја поврати преработката 3939550 на Vase20000)
 
Според последниот попис на населението на Македонија од 2002 година, селото има 2.209 жители, од кои 2.203 [[Македонци]], 2 [[Срби]] и 4 останати. Следува табела на националната структура на населението<ref>http://www.stat.gov.mk/publikacii/knigaX.pdf Попис во Македонија 2002. - Книга 10.</ref>
 
На табелата е прикажан националниот состав на населението низ сите пописни години:<ref>Население на Република Македонија според изјаснувањето за етничката припадност, по населени места, според пописите на население 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994 и 2002 година (согласно територијалната организација од 1996 година) *Државен завод за статистика http://makstat.stat.gov.mk.</ref>
{| class="wikitable"
!Години
!Македонци
!Албанци
!Турци
!Роми
!Власи
!Срби
!Бошњаци
!<abbr>Ост.</abbr>
!'''Вкупно'''
|-
|1948
|—
|—
|—
|—
|—
|—
|—
|—
|'''1.505'''
|-
|1953
|1.670
|—
|—
|—
|—
|1
|...
|—
|'''1.671'''
|-
|1961
|1.912
|—
|6
|...
|...
|4
|...
|—
|'''1.922'''
|-
|1971
|2.137
|—
|31
|—
|...
|6
|...
|1
|'''2.175'''
|-
|1981
|2.194
|—
|—
|—
|—
|2
|...
|6
|'''2.202'''
|-
|1991
|2.211
|—
|—
|—
|—
|2
|—
|1
|'''2.214'''
|-
|1994
|2.158
|—
|—
|—
|—
|1
|—
|—
|'''2.159'''
|-
|2002
|2.203
|—
|—
|—
|—
|2
|—
|4
|'''2.209'''
|}
 
На табелата е прикажан бројот на населението низ сите пописни години:<ref>Население на Република Македонија според изјаснувањето за етничката припадност, по населени места, според пописите на население 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994 и 2002 година (согласно територијалната организација од 1996 година) *Државен завод за статистика http://makstat.stat.gov.mk.</ref>