Разлика помеѓу преработките на „Илија Милчин“

Додадени 4.235 бајти ,  пред 8 месеци
 
== Филмографија ==
{{Филмографија-домаћи|глумца=Џемаил Максут}}|
* [[Мис Стон]]
- style="background: Lavender; text-align:center; "
* [[Мирно лето (филм)|Мирно лето]]
| colspan="4" |1950.-те[[#1|&nbsp;&#9650;]]<div id="1950"/>
* [[Обрачун (филм)|Обрачун]]
|-
* [[Пред и по победата (филм)|Пред и по победата]]
| 1958. || [[Мис Стон]] || Јане Сандански
* [[Македонска крвава свадба]]
- style="background: Lavender; text-align:center; "
* [[Стотиот чекор (филм)|Стотиот чекор]]
| colspan="4" |1960.-те[[#1|&nbsp;&#9650;]]<div id="1960"/>
* [[Републиката во пламен (филм)|Републиката во пламен]]
|-
* [[Враќање од рајот (филм)|Враќање од рајот ]]
| 1961. || [[Мирно лето (филм)|Мирно лето]] || Професорот Нестор Гиевски
* [[Македонски дел од пеколот (филм)|Македонски дел од пеколот]]
|-
* [[Залез зад езерската земја (телевизиска серија)|Залез зад езерската земја]]
| 1961. || [[Пресметка (филм)|Пресметка]] || Хасан-бег
* [[Волшебното самарче (телевизиска серија)|Волшебното самарче]]
|-
* [[Исправи се, Делфина]]
| 1966. || [[До победата и по неа (филм)|До победата и по неа]] || Адвокат Страсев
* [[Курирот на Гоце (телевизиска серија)|Курирот на Гоце ]]
|-
* [[Наши години (телевизиска серија)|Наши години]]
| 1967. || [[Македонска крвава свадба (филм)|Македонска крвава свадба]] || Валија
* [[Црвениот коњ (филм)|Црвениот коњ]]
|-
* [[Илинден (телевизиска серија)|Илинден]]
| 1968. || [[Стотиот чекор (филм)|Стотиот чекор]] || /
* [[Јуначко колено (телевизиска серија)|Јуначко колено]]
|-
* [[Комедијанти (телевизиска серија)|Комедијанти ]]
| 1969. || [[Враќање од рајот (филм)|Враќање од рајот ]] || /
* [[Белото циганче (телевизиска серија)|Белото циганче]]
|-
* [[Јазол (филм)|Јазол]]
| 1969. || [[Републиката во пламен (филм)|Републиката во пламен]] || Јаја ефенди
* [[Климент Охридски (филм)|Климент Охридски]]
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
* [[Тврдокорни (телевизиска серија)|Тврдокорни]]
| colspan="4" |1970.-те[[#1|&nbsp;&#9650;]]<div id="1970"/>
* [[Време, живот (филм)|Време, живот]]
|-
* [[Бог да ги убие шпионите (филм)|Бог да ги убие шпионите]]
*| 1970. || [[АнгелиСлики на отпаддрво (филм)|АнгелиСлики на отпаддрво]] ТВ филм || /
|-
| 1970. || [[Човекот во црно (филм)|Човекот во црно]] Краток филм || /
|-
| 1970. || [[Александра (филм)|Александра ]] ТВ филм || /
|-
| 1971. || [[Македонски дел од пеколот (филм)|Македонски дел од пеколот]] ТВ филм || Полицискиот началник
|-
| 1971. || [[Понижени и навредени (филм)|Понижени и навредени]] ТВ филм ||
|-
| 1973. || [[Залез зад езерската земја (телевизиска серија)|Залез зад езерската земја]] ТВ серија|| /
|-
| 1975. || [[Парадоксот на Диоген (филм)|Парадоксот на Диоген ]] ТВ филм|| Владимир Крстин-Борски
|-
| 1975. || [[Волшебното самарче (телевизиска серија)|Волшебното самарче]] ТВ серија||
|-
| 1975. || [[Картотека (филм)|Картотека]] || /
|-
| 1976. || [[Последниот ден на Мистер Порфириј (филм)|Последниот ден на Мистер Порфириј ]] ||
|-
| 1977. || [[Исправи се, Делфина]] ||
|-
| 1977. || [[Пресуда (филм)|Пресуда ]] ТВ филм|| Германец
|-
| 1978. || [[Златни години (филм)|Златни години]] ТВ серија || /
|-
| 1979. || [[Курирот на Гоце (телевизиска серија)|Курирот на Гоце ]] ТВ серија || /
|-
| 1977. || [[Наши години (телевизиска серија)|Наши години ]] ТВ серија|| Полковникот
|-
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1980.-те[[#1|&nbsp;&#9650;]]<div id="1980"/>
|-
| 1980. || [[Учителот (филм)|Учителот]] ТВ филм || /
|-
| 1981. || [[Црвениот коњ (филм)|Црвениот коњ]] || Лефтер
|-
| 1981. || [[Булки крај шините (телевизиска серија)|Булки крај шините]] ТВ серија || /
|-
| 1982. || [[Илинден (телевизиска серија)|Илинден]] ТВ серија || Омер Ружди-паша
|-
| 1983. || [[Премиера (филм)|Премиера]] ТВ филм || /
|-
| 1983. || [[Кога тетин Клименте шеташе над градот (филм)|Кога тетин Клименте шеташе над градот ]] ТВ филм || /
|-
| 1983. || [[Црвениот коњ (телевизиска серија)|Црвениот коњ]] ТВ серија || /
|-
| 1983. || [[Комедијанти (телевизиска серија)|Комедијанти ]] ТВ серија || /
|-
| 1984. || [[Јуначко колено (телевизиска серија)|Јуначко колено ]] ТВ серија || Кајмакамот
|-
| 1984. || [[Белото циганче (телевизиска серија)|Белото циганче ]] ТВ серија ||
|-
| 1985. || [[На наш начин (телевизиска серија)|На наш начин]] ТВ серија || /
|-
| 1985. || [[Јазол (филм)|Јазол]] ТВ серија || Стариот рабин
|-
| 1986. || [[Климент Охридски (филм)|Климент Охридски]] ТВ филм ||
|-
| 1987. || [[Трето доба (телевизиска серија)|Трето доба ]] ТВ филм || /
|-
| 1987. || [[Ѕвездите на 42-та (филм)|Ѕвездите на 42-та ]] || Давчев
|-
|- style="background: Lavender; text-align:center; "
| colspan="4" |1990.-те[[#1|&nbsp;&#9650;]]<div id="1990"/>
|-
| 1992. || [[Заминување од Пасквелија (филм)|Заминување од Пасквелија]] ТВ филм || Стариот Аргил
|-
| 1992. || [[Време, живот (филм)|Време, живот]] ТВ филм|| /
|-
| 1993. || [[Бог да ги убие шпионите (филм)|Бог да ги убие шпионите]] ТВ филм|| /
|-
| 1988-1993. || [[Тврдокорни (телевизиска серија)|Тврдокорни ]] ТВ серија || /
|-
| 1993. || [[Крик на немиот индијанец (филм)|Крик на немиот индијанец ]] ТВ филм || /
|-
| 1988-1993. || [[Еурека (телевизиска серија)|Еурека]] ТВ серија||
|-
| 1994. || [[Прекалени (телевизиска серија)|Прекалени ]] ТВ серија||
|-
| 1995. || [[Ангели на отпад (филм)|Ангели на отпад]] || /
|-
|}
 
== Надворешни врски ==