Разлика помеѓу преработките на „Батерија“

Одземени 19 бајти ,  пред 3 години
Друго име за батеријата е галвански елемент. Галвански елементи се основни хемиски извори на струја. Постојат повеќе видови на галвански елементи меѓу кои се: Волтин, Даниелов, Лекланшеов итн. Со Даниеловиот елемент лесно може да се објасни принципот на батеријата.
 
== '''Историја''' ==
Употребата на зборот "батерија" се земал за да се опише група на електрични уреди датира од Бенџамин Френклин, кој во 1748 година опишал неколку краставички од Leyden по аналогија на топови батерија [6] (Бенџамин Френклин го позајми терминот "батерија" од војската, која се однесува за оружјето кое функционира заедно [7]).
 
Овие влажни ќелии користеле течни електролити, кои биле склони кон истекување и истекување, ако не се постапува правилно. Многумина користеле стаклени тегли за да ги држат своите компоненти, што ги направило кревки и потенцијално опасни. Овие карактеристики ги направиле влажните ќелии непогодни за преносни апарати. Во близина на крајот на деветнаесеттиот век, пронајдокот на батериите од сувата ќелија, кои го замениле течниот електролит со паста, направиле преносливи електрични уреди практични [13].
 
== '''Категории и типовивидови на батерии''' ==
Батериите се класифицирани во примарни и секундарни форми:
* '''Примарните батерии''' се дизајнирани за да се користат до исцрпување на енергија, а потоа се отфрлаат. Нивните хемиски реакции обично не се реверзибилни, па затоа не можат да се полнат. Кога напојувањето на реактантите во батеријата е исцрпено, батеријата престанува со производство на струја и е бескорисна.
 
* '''Секундарните батерии''' може да се полнат; односно, тие можат со своите имаат свои хемиски реакции обратност со примена на електрична струја во ќелијата. Ова ги регенерира оригиналните хемиски реактанти, така што тие можат да се користат, дополнуваат и повторно се користат повеќе пати. [23]
 
Некои типовивидови примарни батерии што се користат, на пример, за телеграфски кола, беа вратени на работа со замена на електродите. [24] Секундарните батерии не се бескорисни за полнење поради дисипација на активните материјали, губење на електролит и внатрешна корозија.
 
== Типови ќелии ==
Отстранувањето на батеријата преку согорување може да предизвика експлозија додека пареа се гради во затворениот случај.
 
Потсетувањата на уредите кои користат литиум-јонски батерии станаа почести во последниве години. Ова е одговор на пријавените несреќи и неуспеси, повремено палење или експлозија. Експертско резиме на проблемот покажува дека овој типвидкористи користи "течни електролити за транспортпренос на литиумски јони помеѓу анодата и катодата. Ако батеријата ќе се наполни премногу брзо, може да предизвика краток спој, што доведува до експлозии и пожари".
 
<ref>{{cite web |url=http://theamericanenergynews.com/markham-on-energy/solid-state-battery-advance-goodenough |title=Solid-state EV battery breakthrough from Li-ion battery inventor John Goodenough |last=Hislop |first=Martin |date=1 March 2017 |website=North American Energy News |publisher=The American Energy News. |access-date=15 March 2017}}</ref><ref>https://www.youtube.com/playlist?list=PLAAoauVs9gEUQ1QfaueaDCjTMb9LoPEjX</ref>