Разлика помеѓу преработките на „Шаховска стратегија и тактика“

Нема измена во големината ,  пред 11 година
=== Вилушки ===
:''Главна статија: [[Вилушка (шах)|Вилушка]]''
Вилушка е потег при кој една фигура напаѓа две противнички фигури истовремено, со надеж за постигнување на материјална предност (заради тоа што противникот може да се соочи со само еден од двата напада). Коњите чести се користат за вилушки: тие скокаат на позиции каде можат да нападнат две фигури. Прилично честа ситуација оваа каде балиотбелиот коњ скока на c7, така загрозувајќи го и топот на a8 и кралот на e8. Вакви „кралеви вилушки“ се особено ефективни, заради тоа што во таа ситуација противникот е обврзан да се соочи со нападот на кралот; противникот неможе да избере да брани друга фигура, и затоа неможе да употреби ''цвишенцуг'' (видете подолу) за да ја искомплицира ситуацијата. Пионите исто така можат да напаѓаат со вилушки: со поместување на пионот напред, може да се нападнат две фигури: една дијагонално-десно и друга дијаголано-лево. Честа ситуација е потегот Пион d2-d4 кој истовремено напаѓа црн ловец на c5 и црн коњ на e5.
 
<table width="80%">
2.626

уредувања