Разлика помеѓу преработките на „Мајкл Спенс“

Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-философ +филозоф))
Спенс е веројатно најпознат по неговиот модел за сигнали на пазарот на труд, кој активирал голем дел од литературата во овој дел на теоријата на договор. Во овој модел, вработените сигналираат за нивните соодветни вештини до работодавците преку добивање одреден степен на образование, што за нив претставува трошок. Работодавците ќе платат повисоки надници на пообразованите вработени, бидејќи тие знаат дека соодност на вработени со повисоки вештини е повисок помеѓу образованите, бидејќи е поевтино за нив да стекнат образование отколку за вработени со ниски вештини. За овој модел да работи, не е неопходно образованието да има некоја внатрешна вредност, ако може да испорача информација околу испраќачот (вработениот) до примаќот (работодавецот) и ако сигналот има цена.
 
Спенс своето образование го здобил на Универзитетот во Торонто. Во 1966 година му била доделена стипендијата Роудс на [[Оксфордски универзитет|Оксфордскиот универзитет]] по дипломирањето на Принстон со диплома по философијафилозофија. Студирал математика на Оксфорд.<ref>Nobel [http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2001/spence-autobio.html "Autobiography"]</ref> Спенс е поранешен декан на бизнис-школата на Стенфорд и е претседавач на комисијата за раст и развој.
 
Спенс се приклучил на Стерновата бизнис-школа на Њујоршкиот универзитет на 1 септември 2010 година.<ref>{{Cite news|url= http://w4.stern.nyu.edu/newsroom/awards.cfm?doc_id=102347|title=A. Michael Spence, Nobel Economist, to Join NYU Stern|date=22 февруари 2010|work=NYU Stern}}.</ref>