Разлика помеѓу преработките на „Топка (геометрија)“

ситна поправка
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Топка на Топка (геометрија) презапишувајќи врз пренасочување)
(ситна поправка)
[[Податотека:Sphere wireframe.svg|thumb|'''Топка''' е просторот кој се наоѓа внатре во [[сфера]]та]]
'''Топка''' — претставува дел од [[простор]]от заграден со [[Сфера|сферна површина]], т.е. „исполнета“ сфера. Обата поими може да се однесуваат на произволен [[метрички простор]], вклучувајќи ги тука и добро познатите примери од '''[[рамнина]]та''' (дводименизионалниотдводимензионалниот реален [[Евклидов простор]]) и '''[[Простор|обичниот простор]]''' (тридимензионалниот реален Евклидов простор).
 
== Формална дефиниција ==
Дефиницијата на топка во општ случај е едноставно обопштување (без други специјални измени) на дефиницијата на топката каква што ни е позната. Како и да е, постојат два вида на топки: ''отворена топка'' и ''затворена топка''. Нека избереме точка <math>\ O</math> од просторот која ќе ја викаме '''центар''' и реален ненегативен број <math>\ r</math> кој ќе го викаме '''[[радиус]]'''. Тогаш:
 
* '''Отворена топка''' со центар цово точката <math>\ O</math> и радиус <math>\ r</math> е множеството од сите точки од просторот кои се наоѓаат на растојание ''помало'' од <math>\ r</math> единици од центарот.
 
* '''Затворена топка''' со центар цово точката <math>\ O</math> и радиус <math>\ r</math> е множеството од сите точки од просторот кои се наоѓаат на растојание ''помало или еднакво'' на <math>\ r</math> единици од центарот.
 
Значи, за разлика од отворената, затворената топка ја содржи и самата сфера како гранична површина.
* [[топка (реквизит)]] - во спортот и игрите
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Сфери]]
[[Категорија:Топологија]]