Разлика помеѓу преработките на „Енергија“

Додадени 105 бајти ,  пред 5 години
'''Енергијата''' е фундаментална [[физичка величина|величина]] што секој физички [[систем]] го поседува. Таа ни овозможува да предвидиме колку [[работа]] системот може да заврши или колку [[топлина]] може да размени.
Енергијата претставува [[способност]] на телото да врши [[работа]]. Енергијата ја покажува [[состојбата на телото]].Енергијата се мери со иста единица (џул) како и работата.
*Енергијата ни помага да ја извршуваме одредената работа
**''Еден џул'' е [[работа]] што ја извршува сила од 1N на растојание од 1m
==Видови енергија==
Анонимен корисник