Разлика помеѓу преработките на „Гавран (соѕвездие)“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
с
Четрите ѕвезди во Гавран се мошне незначајни. [[Алфа Гавран]], наречена и Алхиба, е бела ѕвезда со светлинска величина 4, 40 сг. од Земјата. [[Бета Гавран]] е жолта џиновска ѕвезда со светлинска величина 2,7, 140 сг. од Земјата [[Гама Гавран]], наречена и Гиена, е најсјаната ѕвезда во Гавран со светлинска величина 2,6. 165 сг. од Земјата, станува збор за сино-бек џин. Традиционалното име означува „крило“. [[Делта Гавран]], наречена и Алгораб, е [[двојна ѕвезда]] која може да се набљудува одделно со мал аматерски телескоп. Првичната е сино-бела ѕвезда со светлинска величина 2,9, 88 сг. од Земјата. Втората е виолетова ѕвезда со светлинска величина 9. Традиционалното име означува „гавран“.{{sfn|Ridpath|Tirion|2001|pp=128-130}}
 
[[ШтрувеСтруве 1669]] е [[двојна ѕвезда]] која може да се набљудува одделно со мал аматерски телескоп, 280 сг. од Земјата. Парот се состои од две бели ѕвезди, и може да се види со голо око при светлинска величина 5,2. Првичната ѕвезда има светлинска величина 5,9 а втората 6.{{sfn|Ridpath|Tirion|2001|pp=128-130}}
 
[[31 Пехар]] (ѕвезда првично сместена во [[Пехар (соѕвездие)|Пехар]]) е со светлинска величина 5,2 која еднен период по грешно се сметала за [[Меркурова месечина|месечина на Меркур]].