Википедија:Селска чешма: Разлика помеѓу преработките

::И додека ние тепаме празни муабети, очигледно, ботот во моментов пренасочува статии на Гез, најверојатно некој од нас го знае овој јазик па пренасочува. Што ќе не видиш, цела заедница потенцира ова е лош потег, освен сопственикот на ботот.--<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 01:12, 24 јануари 2011 (CET)
Ми се допаѓа тоа што оваа дискусија е збогатена за два коментари на корисници, кои навистина ги ценам по своите придонеси на Википедија на македонски јазик. Нема да коментирам конкретно за проблемот кој настана, бидејќи истиот е минато. Сакам само да напоменам ако е можно да се влезе слободно во секоја дискусија во иднина и да престанеме да докажуваме нешто што лично нам ни одговара. Проблемот нема да се реши доколку на глупост се одговори со уште поголема глупост или доколку постојано нешто се обвинува. Досега мислам дека сработивме многу, па дури и премногу, но тоа е само многу мал дел од она што треба да го сработиме, а може да го направиме само доколку работиме заедно. Постоењето на различни ставови треба да биде богатство од ралични знаења кои треба да се обидеме да ги поврземе со што ќе бидеме уште посилни. Ајде да работиме на подобрување на комуникацијата и проширување на заедницата.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 01:20, 24 јануари 2011 (CET)
Да бидам искрен, очекував ваква реакција порано или подоцна. Работа со ботови е во најмала рака контроверзна и за мене често пати дегреадирачка кон придонесот на правите корисници на Википедија. Пред се, би сакал да расчистам неколку работи:
# Викимедија Македонија (ВМ) правно, формално или било како „официјално“ нема врска со Википедија на македонски јазик (ВП) и не треба да се меша. Никој од ВМК нема нити треба да има посебни права, бенефиции или што ти ја знам во ВП. Тоа што Димче е претседател не значи ама апсолутно ништо овде. И Обама да дојде, ќе има исти права. Ако некој заборавил, истото важи и за администратори/бирократи.
 
# За да се направи нешто со бот, МОРА да се има согласност од заедницата. Brest бришел статии автоматски (т.е. со бот) но преку неговата сметка (значи технички бришењата се направени од Brest, а не од Brest-bot). За ова незнам како се постапува и дали е „дозволено“.
 
# Има еден куп статии за средување, празни статии итн. Ако се бришат овие статии, тогаш би требало да се избришат и сите други такви. Дали сите се согласуваат со тоа? (јас не).
 
# Ама апсолутно нема потреба да се оди со лични обвинувања. Arwena, ти не си „поголема“ од Зоран и Димче овде и немој да се однесуваш така.
 
# Николче, како администратор имаш право да го блокираш ботот ако сметаш дека не работи како што би требало да работи (како што јас го блокирав сега). Додека не се постигне конзенсус, јас не би го одблокирал.
 
--[[User:Misos|Милош]] <small>([[User talk:Misos|разговор]])</small> 13:54, 24 јануари 2011 (CET)
 
== Дарување крв ==