Сојузни држави во Палау

Сојузните држави во Палау се првостепените административни единици во државата. Тие функционираат како и административни региони, но се назначени како сојузни држави.

Карта на Палау.

Сојузни држави

уреди
држава адм. центар површина
(км2)
население
(попис 2005)
Северно од Бабелдаоб
Кајангел Кајангел 3 188
Бабелдаоб
Ајмелик Монгами 52 270
Ајрај Нгеткиб 44 2 723
Мелекеок Мелекеок 28 391
Нгарард Улиманг 36 581
Нгарчелонг Менгеланг 10 488
Нгардмау Урдманг 47 166
Нгаремленгуи Имеонг 65 317
Нгатпанг Нгереклмандел 47 464
Нгчесар Нгерсул 41 254
Нгивал Нгеркеај 26 223
Јужно од Бабелдаоб
Ангаур Нгарамасч 8 320
Корор Корор 18 12 676
Пелелиу Клоулклубед 13 702
Југозападни Острови
Хатохобеј Хатохобеј 3 44
Сонсорол Донгосару 3 100
Палау
Палау Нгерулмуд1 488 19 907
1 Главниот град на Палау бил преместен
од Корор во Нгерулмуд на 7 октомври 2006.

 

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди