Сојузни држави во Јужен Судан

Сојузните држави на Јужен Судан се првостепената административна поделба на оваа африканска држава. Јужен Судан има вкупно 10 сојузни држави кои ги сочинуваат трите историски региони: Бахр ел-Газал, Голем Горен Нил и Екваторија. Секоја сојузна држава е поделена на окрузи и така Јужен Судан има вкупно 86 окрузи.[1]

Карта на државите во Јужен Судан.

Држави

уреди
држава гл. град регион површина во км2 население во 2008 карта
Варап Куаџок Бахр ел-Газал 31,027 972,928  
Горен Нил Малакал Голем Горен Нил 77,773 964,353  
Единство Бентиу Голем Горен Нил 35,956 585,801  
Езера Румбек Бахр ел-Газал 40,235 695,730  
Западен Бахр ел-Газал Вау Бахр ел-Газал 93,900 333,431  
Западна Екваторија Јамбио Екваторија 79,319 619,029  
Источна Екваторија Торит Екваторија 82,542 906,126  
Северен Бахр ел-Газал Авеил Бахр ел-Газал 30,543 720,898  
Централна Екваторија Џуба Екваторија 22,956 1,103,592  
Џонглеј Бор Голем Горен Нил 122,479 1,358,602  

Наводи

уреди

Поврзано

уреди