Отвори го главното мени

Окрузи во Јужен Судан

Централна ЕкваторијаУреди

Во државата Централна Екваторија се наоѓаат следните окрузи:[2]

 1. Џуба
 2. Каџи Кеџи
 3. Лаиња
 4. Моробо
 5. Терекека
 6. Јеј


Источна ЕкваторијаУреди

Во државата Источна Екваторија се наоѓаат следните окрузи:[3]

 1. Буди
 2. Икотос
 3. Капоета Источен Округ
 4. Капоета Северен Округ
 5. Капоета Јужен Округ
 6. Лафон
 7. Магви
 8. Торит


ЏонглејУреди

Во државата Џонглеј се наоѓаат следните окрузи:[4]

 1. Акобо
 2. Ајод
 3. Гок
 4. Аток
 5. Твик Источен Округ
 6. Дук
 7. Фангак
 8. Пиги
 9. Њирол
 10. Пибор
 11. Почала
 12. Урор
 13. Бома


ЕзераУреди

Северен Бахр ел-ГазалУреди

ЕдинствоУреди

Во државата Единство се наоѓаат следните окрузи:[7]

 1. Абиемном
 2. Гуит
 3. Коч
 4. Лер
 5. Мајиендит
 6. Мајом
 7. Рувенг
 8. Рањиџар
 9. Рубкона


Горен НилУреди

Во државата Горен Нил се наоѓаат следните окрузи:[8]

 1. Балиет
 2. Фашода
 3. Лонгечук
 4. Мабан
 5. Малакал
 6. Мањо
 7. Мајвут
 8. Мелут
 9. Насир
 10. Пајиканг
 11. Ренк
 12. Уланг


ВарапУреди

Западен Бахр ел-ГазалУреди

Првично биле овие окрузи:[10]

 1. Река Џур
 2. Рага
 3. Вау

Денес се следните окрузи во оваа држава:[11]

 1. Боро
 2. Деим Зубеир
 3. Ере
 4. Ката
 5. Кор Гана
 6. Наурџур
 7. Сопо
 8. Убики
 9. Вау


Западна ЕкваторијаУреди

НаводиУреди

ПоврзаноУреди