Бахр ел-Газал (регион)

регион во Јужен Судан

Бахр ел-Газал (арапски: بحر الغزال, англиски: Bahr el Ghazal) e регион во Јужен Судан. Името на регионот потекнува од истоимената река.

Местоположба во државата.
Знаме на регионот.

Географија

уреди

Регионот е составен од следните сојузни држави: Северен Бахр ел-Газал, Западен Бахр ел-Газал, Езера и Варап. На запад регионот се граничи со ЦАР, а на север со Судан. Регионот е доста мочурлив и воглавно е населен со народот Динка.

Литература

уреди
  • Wyndham, R, 1936, The Gentle Savage, A Journey in the Province of Bahr El Ghazal, commonly known as 'The Bog', (New York: William Morrow and Company).

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди