Социјалистичка партија на Албанија

Социјалистичката партија на Албанија (албански: Partia Socialiste e Shqipërisë), е централно-лева, социјал-демократска, политичка партија во Албанија. Моментално е водач на албанската опозиција. Од вкупно 140 седишта во албанскиот парламент, на изборите во 2008, партијата освоила 42 пратенички места. Водач на партијата е Еди Рама.

Социјалистичка партија на Албанија
ВодачЕди Рама
Основанајуни 1991
ШтабТирана
ИдеологијаСоцијал-демократија
Полит. положбацентар-лево
Меѓународна припадностСоцијалистичка интернационала
Европска припадностПартија на европските социјалисти
Боицрвена, зелена
Мрежно место
http://www.ps.al

Надворешни врски

уреди