Хемиско соединение

(Пренасочено од Соединение)

Хемиските соединенија се супстанции во чиј состав влегуваат најмалку два различни атоми[1][2]. Соединенијата можат да бидат изградени од молекули составени од различни атоми (како HNO3, SO2 итн.) или, пак, изградени од различни јони (како CaSO4, NaCl итн.). Хемиските соединенија можат да се разложат на елементарни супстанции со одредена хемиска реакција или процес.

Литература уреди