Содерторн е грубо триаголен полуостров[1] и вештачки остров во источниот дел на Седерманланд, Шведска[2] , кој се граничи со:

Содертерн

Каналот Содертеје е вештачки, па затоа областа не е целосно одвоена од копното по природа. Областа е класифицирана како остров според Статистика на Шведска, што го прави трет по големина остров во Шведска.[3]

Од 2005 година, целиот Содерторн е вклучен во Строхолмскиот митрополит. Пред тоа, јужните делови на островот, кои се наоѓаат во општината Нинешамн, и западните делови, кои се во општината Содертаје,- иако во округот Стокхолм - не биле вклучени во метрополитенската област.

Во северниот дел на области на Содерторн се во голема мера составена од судир долина село (и во урбаните средини) со висока земја која е или борова шума или голи. Долгите долини на југ стануваат рамнина. Водите што ја опкружуваат областа се или слатка вода или солена вода со слаба соленост. Темелот е речиси целосно гнајс.

Неговото име Тауринум во 1225 година, Тор во 1283 година, Торине во 1383 година и на крајот „Содеторн“ од 1645 година) потекнува од старонордискиот дијалектски збор тор, што значи „скршени карпести плажи“, кои се сечат длабоко во брегот на Содерторн.

На највисоката точка на Содеторн е Торнбергет во Ханинге на 110.9 метри (363.8ст) над морското ниво. Се наоѓа во Ханведен, голема површина од во голема мера зимзелена шума јужно од Стокхолм, чии источни области делумно го формираат Националниот парк Тиреста.

Најјужните делови на Содеторн беа поврзани со Стокхолм во 1901 година, кога била отворена Нинесовата линија. Железницата поминува помеѓу Нинешман на југ и Елвшо на север, каде што се спојува со главната јужна железница.

Општини во Зидертрн уреди

 • Боткирка
 • Ханинге
 • Худинге
 • Нека (западно од Скурусундет)
 • Нинешамн
 • Салем
 • Стокхолм (Седерорт, јужен, дел)
 • Содертеје (источно од каналот Содертаје)
 • Тиресо

Овие општини се наоѓаат и во округот Стокхолм и во провинцијата Седерманланд.

Наводи уреди

 1. Swedish encyclopedia from 2000, "Nationalencyklopedin", article "Södertörn"
 2. Varför är Södertörn-Nacka Sveriges tredje största ö? (на шведски)
 3. „Om öar - Statistiska centralbyrån“. 2014-12-30. Архивирано од изворникот на 2014-12-30. Посетено на 2019-06-06.