Оваа статија се однесува регионот во централна-северна европа. За кралството, видете Македонска Славинија. За регионот во југоисточна Европа, видете Славонија

Славинија е историски регион во денешна Полска и Германија кој се состои од западниот дел на регионот Померанија, поточно Hither Pomerania и Further Pomerania.

Славинија, Померанија и Померелија во 12 и 13 век

Поимот Војводство Славинија понекогаш се користи за да означи Западното словенско војводство Померанија кое постоело на утоката реката Одра во 12 век со цел да се разликува од Померанија, војводство кое исто така било наречена Померанија во тоа време.

Во Доцниот Среден Век било постепено германизирано културно и лингвистички, поради влијанието на многу германски доселеници.

ПоврзаноУреди

ИзвориУреди