Синагога Кенеса (Киев)

Синагогата Кенеса е верски храм кој се наоѓа во Киев, Украина. Синагогата била дизајнирана од страна на Владислав Городетски, во периодот од 1898 до 1902 година во мавритански стил.

Синагога Кенеса
Основни податоци
МестоУкраина Киев, Украина
Припадностјудаизам
Архитектонски опис
Архитект(и)Владислав Городетски
Завршен1902

во времето на Втората светска војна, објектот бил значително оштетен. По војната, објектот бил претворен во Украинска куќа на глумци како што е и денес. За разлика од повеќето други синагоги во Украина, оваа синагога не е вратена на еврејската заедница во земјата.