Сигмапрес е македонска издавачка куќа, со седиште во Скопје

ИсторијатУреди

Издавачката куќа ја основа Коста Бојаџиевски, во 1993 г.

Организација и менаџментУреди

Седиштето на издавачката куќа „Сигмапрес“ се наоѓа на ул. „Никола Тримпаре“ 22, 1000 Скопје.

Издавачка дејностУреди

Сигмапрес е издавачка куќа специјализирана во областа на теоријата на книжевноста и филозофијата, со посебен акцент на феминистичката филозофија и литературна критика (колекција "Ф"), и на културолошките студии. Но нејзиниот каталог опфаќа и илустрирани монографии како и изданија од областа на белетристиката, есеистиката и поезијата.

Теорија на книжевностаУреди

Општествени науки / Филозофија / Феминистичка теорија / Културолошки студииУреди

ЕсеиУреди

БелетристикаУреди

ПоезијаУреди

Илустрирани монографииУреди

  • Донка Барџиева, Свети Пантелејмон Нерези (2004) истото издание е објавено и на англиски
  • Јасмина Шопова, По–трагите на Ацо Шопов (2003)
  • Boris Čipan, St. Sophia, The Cathedral Chirch of the Ohrid Archbishopric: a Chronology of the Architecture (1996)
  • Борис Чипан, Света Софија, катедрален храм на охридската архиепископија: хронологија на архитектурата (1995)

НаводиУреди

  1. "Четири нови романи во издание на Сигмапрес", Окно, 04.01.2014

Надворешни врскиУреди