Белетристика

Белетристика е гранка на литературата која опфаќа различни форми на забавна или естетска книжевност, како што се на пример романите, расказите или кратките приказни.[1][2]

Произлегува од сегментот на пазарот на книги ”Belles-lettres”. Подрачјето се појавило во 17 век помеѓу пазарот на научната литература (Lettres, во права смисла на зборот публикации) и пазарот на евтини, главно многу едноставно обликувани книги за „обичните луѓе“.[3]

РазвојУреди

По преминот во 18 век белетристиката вклучувала широк распон на жанрови фикции за читателите кои биле помалку заинтересирани за стручното учење, туку за публикации на тогашниот француски начин, кои тогаш се читале во цела Европа.

Своевремено како и во денешно време се политички мемоари, романи, списанија, поезија, класицистите од античкото време најбарани во современите преводи.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Белетристика – дефиниција на vokabular.org (српски)
  2. Белетристика – дефиниција на staznaci.com (српски)
  3. Белетристика на opsteobrazovanje.in.rs (српски)

Надворешни врскиУреди