Серерскиот е сенегамбиски јазик, дел од семејството на нигер-конгоански јазици. Јазикот го зборуваат околу 1.2 милиони луѓе во Сенегал и 30.000 луѓе во Гамбија.[1] Овој јазик е мајчин јазик на Серерите.

Серерски јазик
Seereer
Застапен воСенегал, Гамбија, Мавританија
Говорници1.16 милиони  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3srr

Класификација Уреди

Серерскиот е дел од подгрупата на сенегамбиски јазици од семејството на нигер-конгоански јазици. Оваа подгрупа е позната по мутацијата на согласките. Најблизок јазик на серерскиот е фуланскиот.[2] Волофскиот е релативно оддалечен од овие два јазика.[3]

Фонологија Уреди

Серерски јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Wiin we naa ñoowaa na adna, den fop mbodu no ke war na oxnu refna na den a jega o ngalaat umpi yiif um, le mbarin o meƭtootaa baa mbaag o ñoow den fop no fog.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици

Согласки Уреди

Согласки[4]
лабијални алвеоларни палатални веларни увуларни глотални
носни m n ɲ ŋ
експлозивни безвучни p t c k q ʔ
звучни b d ɟ ɡ
пренасализирани ᵐb ⁿd ᶮɟ ᵑɡ ᶰɢ
имплозивни безвучни ɓ̥ ɗ̥ ʄ̥
звучни ɓ ɗ ʄ
фрикативни f s x h
вевни ɾ
апроксимантни l j w

Примери Уреди

 • Nam fi'o? = Што правиш?
 • Mexe meen. = Јас сум тука.
 • Ta mbind na? = Како е семејството?
 • Owa maa. = Добро е.

Наводи Уреди

 1. Lewis, M. Paul (ed.), 2009. Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition. Dallas, Tex.: SIL International, Ethnologue.com. Figures for (2006) The Gambia only.
 2. Sapir, David, 1971. "West Atlantic: an inventory of the languages, their noun-class systems and consonant alternation". In Sebeok, ed, Current trends in linguistics, 7: linguistics in sub-Saharan Africa. Mouton, 45–112
 3. Guillaume Segerer & Florian Lionnet 2010. "'Isolates' in 'Atlantic'" Архивирано на 31 март 2012 г.. Language Isolates in Africa workshop, Lyon, Dec. 4
 4. Mc Laughlin (2005:203)

Литература Уреди

 • (англиски) McLaughlin, Fiona (1994). „Consonant mutation in Seereer-Siin“. Studies in African Languages. 23: 279–313.
 • (англиски) McLaughlin, Fiona (2000). „Consonant mutation and reduplication in Seereer-Siin“. Phonology. 17: 333–363. doi:10.1017/S0952675701003955.
 • (англиски) Mc Laughlin, Fiona (2005), „Voiceless implosives in Seereer-Siin“, Journal of the International Phonetic Association, 35 (2): 201–214, doi:10.1017/S0025100305002215
 • (француски) Crétois, L. (1972). Dictionnaire sereer-français (différents dialects). Dakar: Centre de Linguistique Appliquée de Dakar.
 • (француски) Fal, A. (1980). Les nominaux en sereer-siin: Parler de Jaxaaw. Dakar: Nouvelles Editions Africaines.
 • (француски) Senghor, L. S. (1994). „L'harmonie vocalique en sérère (dialecte du Dyéguème)“. Journal de la Société des Linguistes. 14: 17–23.

Надворешни врски Уреди