Селечка Река

река во Македонија

Селечка Рекарека која потекнува од селото Селце, по кое и го добила своето име. Реката се наоѓа во малореканскиот крај, западна Македонија. Се влива во Тресонечка Река, која подоцна заедно со Гарска Река, ја создаваат Мала Река, збирно име за сите реки од подрачјето на планините Бистра и Стогово, која подоцна се влива во реката Радика (Голема Река).

Селечка Река
Селечка Река.jpg
Изворот на реката во селото Селце
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
УстиеТресонечка Река
ТечениеТресонечка РекаМала РекаРадикаЦрн ДримЈадранско Море
Сливна повр.Јадрански

ИзворУреди

 
Реката во својот тек

Реката извира на самото сретсело во селото Селце. Нејзиниот извор е уреден, а покрај него се наоѓа и самата селска чешма.

Воден потенцијалУреди

Реката отсекогаш изобилува со воден потенцијал, кој бил искористуван на различни начини, тргнувајќи од големиот број на воденици и валавница на самата река изградени во селото Селце.

Покрај тоа, реката е планирано да биде дел од идниот хидросистем „Бошков мост“, кој се предвидува да биде изграден во овој крај, за што била изработена и соодветна студија од страна на Електрани на Македонија.[2]

НаводиУреди

  1. Геинг КуК (јули 2011). „Студија за оцена на влијанието врз животната средина и социјални аспекти“ (PDF). Електрани на Македонија. Скопје. Посетено на 22 ноември 2015. Недостасува |author1= (help)
  2. „ХЕ „Бошков Мост" (PDF). Електрани на Македонија. Посетено на 16 ноември 2015.

Надворешни врскиУреди

Координати: 41°34′23″N 20°42′46″E / 41.57306° N; 20.71278° E / 41.57306; 20.71278