Полова определба

(Пренасочено од Сексуална ориентација)

Полова определба или сексуална ориентација — се однесува на чувствителна, романтична и сексуална привлечност кон личности од одреден пол. Познати се три полови определби: хетеросексуалност, хомосексуалност и бисексуалност, како и такви коишто се како резултат на психички нарушувања и сами по себе претставуваат болести: педофилија, геронтофилија, некрофилија и зоофилија.

Надворешни врскиУреди