Северен Тренделаг

Северен Тренделаг (норвешки: Nord-Trøndelag) — поранешен округ во средишниот дел на Норвешка. Административен центар бил Стејнхер. Според пописот од 2005 г. округот имал 128.444 жители и зафаќал површина од 22.412 км2.

Грбот на округот Северен Тренделаг
Местоположбата на округот во Норвешка

Укинат е на 1 јануари 2018 г. кога е споен со Јужен Тренделаг според изгласаното во 2016 г., образувајќи го округот Тренделаг[1]

Наводи

уреди