Јоаким (хебрејски: יהויקים Yəhōyāqīm = „оној што Јахве го поставил“; грчки: Ἰωακείμ Iōākeím) — според христијанската традиција бил сопруг на Света Ана и татко на Богородица, мајката на Исус. Приказната за Јоаким и Ана првпат се појавува во апокрифното Евангелие по Јаков. Православната црква го празнува неговиот спомен заедно со Света Ана на 9 септември.[1]

Свети Јоаким
Јоаким и Ана, родителите на Богородица
Татко на Богородица
Роден(а) о. 75 г. п.н.е., Назарет
Починал(а) о. 15 г. п.н.е., Ерусалим
Почитуван(а) во Римокатоличка црква
Источни католички цркви
Православна црква
лутеранство
ислам
Слава 9 септември (православие)
26 јули (католицизам)
Обележја со Света Ана или Марија
Заштитништво татковци, баби и дедовци

Наводи

уреди
  1. „Who is Saint Joachim?“. Welcome to Saint Joachim Parish! (англиски). Посетено на 2023-04-15.

Надворешни врски

уреди