Света долина

Светата долина или Долината Урубамба е долина во Андите во Перу, во близина на главниот град на Тавантинсују, Куско и под познатиот Мачу Пикчу. Општо земено е дека долината се протега од Писак до Олантајтамбо, паралелно со реката Урубамба. Во долината има доста реки и поради тоа има многу аргеолошки наоѓалишта во истата. Оваа долина била доста почитувана од Инките, бидејќи имала добра географска положба и била климатски погодна. Таа била главна област за природни ресурси и најдобро место за одгледување пченка во Тавантинсују.

Светата долина на Инките
Мачу Пикчу со долината.

ПоврзаноУреди

Координати: 13°20′S 72°05′W / 13.333° S; 72.083° W / -13.333; -72.083