Фабиола била медицинска сестра (лекар) и римска матрона од ранг на четата на благородни Римјани кои, под влијание на црковниот отец Јероним, се откажале од сите земни задоволства и се посветиле на практикувањето на христијанскиот подвиг и добротворната работа.

Ран живот

уреди

Фабиола припаѓала на патрициското римско семејство од родот Фабија . Била мажена за човек кој водел толку маѓепсан живот што било невозможно да се живее со него. Таа добила развод од него според римското право и, спротивно на прописите на Католичката црква, стапила во втора заедница пред смртта на нејзиниот прв сопруг.[1]

Во времето на престојот на Јероним во Рим (382-84), Фабиола не била една од подвижничките кругови што се собирале околу него. Дури подоцна, по смртта на нејзиниот втор сопруг, таа одлучила да влезе во живот на одрекување и труд за другите.[1] На ден пред Велигден, по смртта на нејзиниот втор сопруг, таа се појавила пред портите на латеранската базилика, облечена во покајничка облека и јавно се покајала за својот грев, што оставил голем впечаток врз христијанското население во Рим. Папата ја примил формално повторно во целосна заедница со црквата.

Преобраќање во христијанство и подоцнежен живот

уреди

Фабиола сега се откажала од сето она што светот требаше да и го понуди и своето огромно богатство го посветила на потребите на сиромашните и болните. Таа подигнала убава болница во Рим,[2] и самата ги чекала затворениците и ги лекувала граѓаните отфрлени од општеството поради нивните „одвратни болести“. Покрај тоа таа давала големи суми на црквите и верските заедници во Рим и други места во Италија . Сите нејзини интереси биле насочени кон потребите на црквата и грижата за сиромашните и страдалниците.

Во 395 година отишла во Витлеем, каде што живеела во конакот на манастирот под раководство на Паула од Рим и се применувала, под раководство на Јероним, со најголема ревност за проучување и размислување на светите списи и за аскетски вежби. Упадот на Хуните во источните провинции на империјата и кавгата што избила меѓу Јероним и Јован II, Ерусалимскиот епископ почитувајќи го учењето на Ориген, го направиле престојот во Витлеем непријатен за неа и таа се вратила во Рим.[1]

Таа, сепак, останала во кореспонденција со Јероним, кој на нејзино барање напишал трактат за свештенството на Арон и свештеничката облека. Во Рим, Фабиола се обединила со поранешниот сенатор Памахиј во извршувањето на голем добротворен потфат; заедно подигнале во Портус голем конак за аџиите кои доаѓале во Рим.[3] Фабиола, исто така, продолжила со своите вообичаени лични трудови во помош на сиромашните и болните до нејзината смрт на 27 декември 399 или 400 година. Иако медицината на Фабиола била прагматична во примена, нејзиното наследство го илустрира вклучувањето на раните христијанки во областа на медицината.[4]

Почитување

уреди

Нејзиниот погреб бил прекрасна манифестација на благодарноста и почитта со која била почитувана од римското население. Џером напишал евлогистички мемоари за Фабиола во писмо до нејзиниот роднина Океанус.

Свети Августин и посветил писмо.[5]

Наследство

уреди
 
Фабиола и Сира, 1859 година, од Аманда Фугер, слика инспирирана од романот на Вајсман

Кардиналот Вајсман ја овековечил во неговиот роман Фабиола .[6] Вајсман ја напишал Фабиола делумно како одговор на енергично антикатоличката книга Хипатија (1853) од Чарлс Кингсли .[7] Романот главно бил наменет да му помогне на зафатеното католичко малцинство во Англија.

Жан-Жак Хенер го насликал својот портрет на Фабиола (во класичен римски профил) во 1885 година; оригиналот на овој идеализиран приказ на светицата бил изгубен во 1912 година, но сликата била копирана од уметници ширум светот во следниот век. Во 2008 година, современиот уметник Френсис Алис поставил патувачка изложба од над 300 од овие копии од неговата сопствена колекција. Изложбата прво се одржал во Хиспанското друштво на Америка во Њујорк, потоа LACMA во Лос Анџелес, продолжувајќи во Националната галерија на портрети во Лондон од мај до септември 2009 година. Колекцијата, пораснала за да вклучува 514 копии од портретот, подоцна била изложена во византиската фреска капела на колекцијата Менил во Хјустон од 21 мај 2016 година до 13 мај 2018 година [8]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 Kirsch, Johann Peter. "St. Fabiola." The Catholic Encyclopedia Vol. 5. New York: Robert Appleton Company, 1909. 26 November 2021 Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
  2. Peregrine Horden, Cultures of Healing: Medieval and After, Routledge, 2019.
  3. "St. Pammachius", FaithND
  4. Ogilvie, Marilyn Bailey (1986). Women in Science: antiquity though the 19th century. Massachusetts Institute of Technology. ISBN 0-262-15031-X.
  5. Letters of Saint Augustine 290 (Divjak)
  6. "Saint Fabiola". New Catholic Dictionary CatholicSaints.Info. 27 December 2012
  7. Wheeler, Michael (2006). The Old Enemies: Catholic and Protestant in Nineteenth-century English Culture. Cambridge, UK: Cambridge University Press. pp. 70-71, ISBN 0521828104. LCCN 2005018619
  8. "Francis Alÿs: The Fabiola Project", The Menil Collection

  Оваа статија содржи текст од дело сега во јавна сопственостHerbermann, Charles, уред. (1913). Catholic Encyclopedia. Robert Appleton Company. Отсутно или празно |title= (help)CS1-одржување: ref=harv (link)