Света Петка (појаснување)

појаснителна страница

Поимот Света Петка може да се однесува на неколку работи:

Светици

уреди

Православната црква празнува три личности со исто име Параскева-Петка, општо кај христијаните постојат повеќе маченици со ова име. Името го добиле поради тоа што се родени во петок, а петокот како ден пред сабота, (во стариот завет саботата била празник, а не неделата) бил ден за подготовки пред празникот. Во петокот евреите се подготвувале за саботата. Параскева значи подготовка.

Цркви

уреди

Археолошки наоѓалишта

уреди

Места

уреди

Објект

уреди