Русенска Област
Област Русе
Карта на Бугарија, Русенска област е означена
карта
Админ. центар:Русе
Површина:2 803 км2
Население:267 621
Број на општини:8
Регистарска ознака:P
Областен Управител:Марија Димова
информација

Русенска Област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во северниот дел на земјата, и има население од 235,252 жители.[1][2][3]

Список на населените места во Русенска Област уреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Борово уреди

Батин, Борово, Брестовица, Волово, Горно Абланово, Екзарх Јосиф, Обретеник

Општина Бјала уреди

Бистренци, Лом Черковна, Босилковци, Ботров, Бјала, Дрјановец, Копривец, Пејчиново, Пет кладенци, Полско Косово, Стрмен

Општина Ветово уреди

Б’з’н, Ветово, Глоџево, Кривња, Писанец, Сеново, Смирненски

Општина Две Могили уреди

Баниска, Батишница, Б’зовец, Две Могили, Могилино, Каран Врбовка, Кацелово, Острица, Пепелина, Помен, Чилнов, Широково

Општина Иваново уреди

Божичен, Иваново, Кошов, Красен, Мечка, Нисово, Пиргово, Сваленик, Табачка, Трстеник, Церовец, Червен, Штрклево

Општина Русе уреди

Басарбово, Долно Абланово, Мартен, Јастребово, Николово, Ново Село, Просена, Русе, Сандрово, Семерџиево, Тетово, Хотанца, Червена Вода

Општина Сливо Поле уреди

Бабово, Борисово, Бршлен, Голјамо Враново, Јуделник, Кошарна, Мало Враново, Рјахово, Сливо Поле, Стамболово, Черешово

Општина Ценово уреди

Белцов, Бељаново, Џуљуница, Долна Студена, Караманово, Кривина, Новград, Пиперково, Ценово

Наводи уреди

Надворешни врски уреди