Русе (област)

(Пренасочено од Русенска област)
Русенска област
Област Русе
Карта на Бугарија, Русенска област е означена
мапа
Админ. центар:Русе
Површина:2 803 км2
Население:267 621
Број на општини:8
Регистарска ознака:P
Областен Управител:Марија Димова
информација

Русенска област е една од 28-те области на Бугарија. Се наоѓа во северниот дел на земјата.

Список на населените места во Русенска областУреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина БоровоУреди

Батин, Борово, Брестовица, Волово, Горно Абланово, Екзарх Јосиф, Обретеник

Општина БјалаУреди

Бистренци, Лом Черковна, Босилковци, Ботров, Бјала, Дрјановец, Копривец, Пејчиново, Пет кладенци, Полско Косово, Стрмен

Општина ВетовоУреди

Б'з'н, Ветово, Глоџево, Кривња, Писанец, Сеново, Смирненски

Општина Две МогилиУреди

Баниска, Батишница, Б'зовец, Две Могили, Могилино, Каран Врбовка, Кацелово, Острица, Пепелина, Помен, Чилнов, Широково

Општина ИвановоУреди

Божичен, Иваново, Кошов, Красен, Мечка, Нисово, Пиргово, Сваленик, Табачка, Трстеник, Церовец, Червен, Штрклево

Општина РусеУреди

Басарбово, Долно Абланово, Мартен, Николово, Ново Село, Просена, Русе, Сандрово, Семерџиево, Тетово, Хотанца, Червена Вода, Јастребово

Општина Сливо ПолеУреди

Бабово, Борисово, Бршлен, Голјамо Враново, Кошарна, Мало Враново, Рјахово, Сливо Поле, Стамболово, Черешово, Јуделник

Општина ЦеновоУреди

Белцов, Белјаново, Џуљуница, Долна Студена, Караманово, Кривина, Новград, Пиперково, Ценово

Надворешни врскиУреди