Руговската Клисура (албански: Gryka e Rugovës) е 25 километри долга клисура во Косово. Се наоѓа во планинскиот венец Проклетие на границата со Црна Гора. Градот Пеќ се наоѓа на влезот во клисурата. Ова клисура е една од најпознатите туристички места во Република Косово.

Клисура Ругова
Патот Пеќ-Чакор

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди