Ротердамска конвенција

Ротердамската конвенција (формално, Ротердамска конвенција за постапка за претходно добивање на согласност за одредени опасни хемикалии и пестициди во меѓународниот промет) — мултилатерален договор за промовирање на споделени одговорности во однос на увозот на опасни хемикалии. Конвенцијата промовира отворена размена на информации и ги повикува извозниците на опасни хемикалии да користат соодветно означување, да вклучуваат упатства за безбедно ракување и да ги информираат купувачите за сите познати ограничувања или забрани. Земјите потписнички можат да одлучат дали да дозволат или забранат увоз на хемикалии наведени во договорот, а земјите извознички се обврзани да се погрижат производителите во нивната јурисдикција да се усогласат.

Ротердамска конвенција
Ротердамска конвенција за постапка за претходно добивање на согласност за одредени опасни хемикалии и пестициди во меѓународниот промет
{{{image_alt}}}
Логото на Секретаријатот на Ротердамската конвенција
ТипДоговор на Обединетите нации
Потпишан10 септември 1998
МестоРотердам, Холандија
На сила од24 февруари 2004
УсловДеведесет дена по ратификувањето од најмалку 50 држави потписнички
Потписници72
Странки161
ЧуварГенерален секретар на Обединетите нации
ЈазициАрапски, кинески, англиски, француски, руски, шпански
http://www.pic.int/

Во 2012 година, Секретаријатите на конвенциите во Базел и Стокхолм, како и УНЕП - дел од Секретаријатот на Ротердамската конвенција, се споиле во единствен Секретаријат со матрична структура која им служи на трите конвенции. [1] Денес трите конвенции ги задржуваат конференциите на страните како дел од нивните заеднички одлуки за синергија.

Деветтиот состанок на Конференцијата во Ротердам [2] се одржала во периодот од 29 април до 10 мај 2019 година во Женева, Швајцарија.

Супстанции опфатени со Конвенцијата уреди

 • 2,4,5-T и неговите соли и естри
 • Алахлор
 • Алдикарб
 • Алдрин
 • Азбест - само актинолит, антофилит, амозит, кроцидолит и тремолит
 • Беномил (одредени формулации)
 • Бинапакрил
 • Каптафол
 • Карбофуран (одредени формулации)
 • Хлордан
 • Хлордимеформ
 • Хлоробензилат
 • ДДТ
 • Диелдрин
 • Динитро-орто-крезол (DNOC) и неговите соли
 • Диносеб и неговите соли и естри
 • 1,2-дибромоетан (EDB)
 • Ендосулфан
 • Етилен дихлорид
 • Етилен оксид
 • Флуороацетамид
 • Хексахлороциклохексан (мешани изомери)
 • Хептахлор
 • Хексахлоробензен
 • Линдан
 • Живи соединенија вклучувајќи неоргански и органометални соединенија на жива
 • Метамидофос (одредени формулации)
 • Метил паратион (одредени формулации)
 • Монокротофос
 • Паратион
 • Пентахлорофенол и неговите соли и естри
 • Фосфамидон (одредени формулации)
 • Полиброминирани бифенили (PBB)
 • Полихлорирани бифенили (PCB)
 • Полихлорирани терфенили (PCT)
 • Тетраетил олово
 • Тетраметил олово
 • Тирам (одредени формулации)
 • Токсафен
 • Соединенија на трибутилтин
 • Трис (2,3-дибромопропил) фосфат (TRIS) [3]

Супстанции предложени за дополнување на Конвенцијата уреди

Комитетот за преглед на хемикалии на Ротердамската конвенција одлучил [4] да и препорача на седмата конференција на страните кои се состанале во 2015 година да го разгледа списокот на следните хемикалии во Анекс III на конвенцијата:

 • Хризотил азбест (дискусијата одложена од претходниот состанок на Конференцијата на страните).
 • Фентион (формулации со ултра низок волумен (ULV) на или над 640 g активна состојка/L)
 • Течни формулации (емулгативен концентрат и растворлив концентрат) кои содржат паракват дихлорид на или над 276 g/L, што одговара на паракват јон на или над 200 g/L
 • Трихлорфон

Земји-потписнички уреди

 
Земји

Според податоци од октомври 2018 година, конвенцијата е потпишана од 161 земји, која вклучува 158 земји-членки на ОН, Куковите Острови, Државата Палестина и Европската Унија. Земјите кои не се членки ги вклучуваат Соединетите Американски Држави.

Дискусија за хризотил азбест уреди

На состанокот на Ротердамската конвенција во 2011 година во Женева, канадската делегација изненадила многумина кога одбила да дозволи додавање на хризотил азбестни влакна во Ротердамската конвенција. [5] [6] Поради тоа, во блиска иднина во ЕУ биле закажани сослушувања за да се оцени позицијата на Канада. [7] [8] [9]

Продолжувајќи со својот приговор, Канада е единствената земја од Г8 што се противи на списокот. Се спротивставиле и Киргистан, Казахстан и Украина. Виетнам, исто така, покренал приговор, но пропуштил на последователниот состанок за ова прашање. [10] Заземајќи ја својата позиција, канадската влада се спротивставила на Индија, која го повлекла својот долгогодишен приговор за додавање на хризотил на списокот непосредно пред конференцијата во 2011 година. (Индија подоцна ја сменила оваа позиција во 2013 година.) [11]

Бројни невладини организации јавно изразиле критика за одлуката на Канада да го блокира ова дополнување. [12] [13] [14] [15] [16]

Во септември 2012 година, канадскиот министер за индустрија Кристијан Паради објавил дека канадската влада повеќе нема да се противи на вклучувањето на хризотилот во конвенцијата. [17]

Осум од најголемите земји производители и извозници на хризотил се спротивставиле на таквиот потег на Конференцијата на страните во Ротердам во 2015 година: Русија, Казахстан, Индија, Киргистан, Пакистан, Куба и Зимбабве.

Наводи уреди

 1. „Joint Portal of the Basel, Rotterdam and Stockholm Conventions > Secretariat > Overview“. brsmeas.org. Посетено на 2016-06-17.
 2. „Meetings of the conferences of the Parties to the Basel, Rotterdam and Stockholm conventions“.
 3. „Annex III Chemicals“. pic.int. Посетено на 31 July 2020.
 4. Chemicals recommended for listing in Annex III.
 5. Canadian Cancer Society Reacts to Conservative Harper Administration's Position on Chrysotile Архивирано на {{{2}}}., 23 June 2011
 6. Canadian Physicians criticize own government
 7. O'Neil, Peter (2011-06-08). „European Parliament slams Canada's oilsands, asbestos, sealing industries“. Canada.com. Посетено на 10 August 2011.
 8. „MEPs favour EU-Canada trade deal, but worry about seals, tar sand oil and asbestos“. Europa (web portal). Архивирано од изворникот на 27 July 2011. Посетено на 2011-08-10.
 9. „UPDATE: European Parliament to be asked to take sanctions against Canada on asbestos, June 30“. Council of Canadians. 2011-06-29. Архивирано од изворникот на 2011-08-03. Посетено на 10 August 2011.
 10. Canada Wins 2-year Stay on Potential Ban of Exports of Chrysotile Asbestos to India
 11. „India's contentious stand on Chrysotile asbestos is a cause for concern for environmentalists“. Hindustan Times. 2017-05-03. Посетено на 2018-08-21.
 12. „Women In Europe for a Concerned Future criticize Canada's stance in 2011“. Архивирано од изворникот на 2016-03-31. Посетено на 2023-05-26.
 13. „2011 Rotterdam Convention Decision criticized by environmental groups“. Архивирано од изворникот на 23 March 2012. Посетено на 10 July 2011.
 14. „Canadian Cancer Society denounces decision by Canadian Government“. Архивирано од изворникот на 23 March 2012. Посетено на 10 July 2011.
 15. International Ban Asbestos Secretariat issues statement critical of Canadian decision
 16. „Indian Center for Science and Environment issues statement criticizing Canada“. Архивирано од изворникот на 22 May 2011. Посетено на 10 July 2011.
 17. „Canada won't oppose asbestos limits“. CBC News. CBC/Radio-Canada. 14 September 2012. Посетено на 14 September 2012.