Рибарски брод

Рибарски брод, пловило наменето за риболов, преработи и превезува риби во море, езеро и река. Се користи во трговија, спортски и рекреативни намени. [1][2]

Рибарски брод за краби на (Северно Море)

Според достапните податоци од 2004 година, евидентирани се четири милиони трговски бродови. 1,3 милинони се бродови со затворен простор. Скоро сите се механизирани, а 40.000 од тие бродови можат да носат преку 100 тони. На две третини од овие бродови, на нивните полуби, се обавуваат некои од традиционални занаетски рибарски работи. Бројот на рекреативните рибарски бродови е многу тешко да се процени. Тој варира со големина и намена, а за разлика од трговските рибарски бродови, често не се посветени само на риболовот. [3]

НаводиУреди

  1. Група аутора, Енциклопедија лексикографског завода, Југословенски лексикографски завод, Загреб, 1962.г.
  2. Група аутора, Општа енциклопедија Ларус, Вук Караџић, Београд, 1967.
  3. Fisheries technology: Fishing vesselsRetrieved 2 February 2009.

Надворешни врскиУреди