Република Конч е микронација оформена како протест за сецесијата на градот Ки Вест од страна на САД на 23 април 1982. Републиката издава свои пасоши и има сопствена валута - Кончаски долар. [4][5][6] Премиер е Денис Вордлоу.

Република Конч
Conch Republic (англиски)
Микронација
Знаме
Гесло

„Ние успеавме таму каде што другите не успеаа“

Кауза:

„Ублажување на светската напнатост преку вежбање хумор“

знак за добредојде на меѓународниот аеродром во Ки Вест
знак за добредојде на меѓународниот аеродром во Ки Вест
знак за добредојде на меѓународниот аеродром во Ки Вест
Главен градКи Вест
Најголем град Главниот град
Службен јазик англиски
Уредување република
 •  Премиер Денис Вордлоу
 •  Генерален Секретар Питер Андерсон
Независност
 •  Поставувавање на Гранична блокада од страна на САД 1982 год. 
 •  Прогласување на Република Конч 1982 год. 
 •  Декларирање војна на САД 1982 год. 
 •  Симболичен протест 1982 год. 
Површина
 •  Вкупна 15,4 км2 
Валута Кончански долар [1][2][3] (за практична употреба, американскиот долар се користи насекаде во Ки Вест)
Се вози на десно
Страница
https://conchrepublic.com/

Наводи уреди

  1. „Fodors Key West Travel Guide“. Архивирано од изворникот на October 11, 2007. Посетено на December 7, 2006.
  2. „Unlocking Key West“. Архивирано од изворникот на November 3, 2007. Посетено на December 7, 2007.
  3. Triviaballer. „Key West Trivia“. Посетено на December 7, 2006.
  4. „Fodors Key West Travel Guide“. Архивирано од изворникот на October 11, 2007. Посетено на December 7, 2006.
  5. „Unlocking Key West“. Архивирано од изворникот на November 3, 2007. Посетено на December 7, 2007.
  6. Triviaballer. „Key West Trivia“. Посетено на December 7, 2006.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди