Отвори го главното мени

Ромул и Рем

(Пренасочено од Рем)
Волчица со Ромул и Рем

Ромул (латински: Romulus) и Рем (латински: Remus) според Римската митологија биле браќа близанци, синови на богот на војната Марс и Реја Силвија. Се сметаа за основачи на Рим.

Ромул бил првиот Римски крал.