Реја Силвија — митолошката мајка на близнаците Ромул и Рем, кои го основале градот Рим. Нејзината приказна е раскажана во првата книга на [[Ab Urbe Condita Libri од Ливи и во фрагменти од Ениус , Аналес[1] и Квинт Фабиус Пиктор.[2]

Симболична претстава на митот на Реја Силвија на саркофаг во Палацо Матеи. Повеќето од елементите на приказната може да се најдат на сцената. Централната фигура, Марс, чекори низ Реjа Силвија кој е заспиван од Сомнус што го фрла напитокот за сон на неа од рог. Волкот, персонификацијата на реката и храмот на Веста се присутни.

Легендата уреди

 
Реја Силвија, торзо од римскиот театар, Картахена, Шпанија, која повторно била откриена во 1988 година.
 
Волчица во Фонте Гаја

Според извештајот на Леви за легендата, таа била ќерка на Нумитор, крал на Алба Лонга и потекнувала од Енеас. Помладиот брат на Нумитор, Амулиј го зазел престолот и го убил синот на Нумитор, а потоа ја принудил Реја Силвија да стане Вестал Богородица , свештеничка на божицата Веста . Бидејќи Вестал Девиците се заколнале во целибат за период од триесет години, ова ќе обезбеди линијата на Номитор да нема наследници.

Сепак, Реја Силвија зачнала и ги родила близнаци Ромул и Рем . Таа тврдела дека богот Марс е татко на децата. Ливи велел дека била силувана од непознат човек, но "прогласила дека Марс е татко на нејзиното нелегитимно потомство, или затоа што таа навистина замислила да биде така, или поради тоа што било помалку дискредитирано за сторено кривично дело со бог . " [3]

Кога Амулиј дознал за раѓањето, ја затворил Реја Силвија и наредил слуга да ги убие близнаците. Но, слугата покажал милост и ги поставил на брегот на реката Тибер , кој бил преплавен, ги оставил бебињата во базенот од страна на работ. Таму, волчицата, која штотуку ги изгубила своите младенчиња, ги доела.[4] Потоа Фаустулус ги спасил момчињата, а ги пораснала неговата жена Ларентија .[5] Богот на Тибар, Тиберин , ја спасил Реја Силвија и ја земал да биде негова жена.

Ромул ќе продолжи да го најде Рим ,за да го собори Амулиј и да го врати Номитор како крал на Алба Лонга.

Во Римската уметност и литература уреди

И покрај еухемеризмот на Ливи и реалната дефлација на овој мит, јасно е дека приказната за нејзиното заведување од Марс продолжила да биде широко прифатена. Ова е докажано од повторната тема на Марс, откривајќи ја Реја Силвија во римските уметности: во барелеф на Казалискиот олтар ( Ватикански музеи ), во гравирано стакло на Портланд Васе ( Британскиот музеј ) или на саркофаг во Палацо Матеи . Откривањето на Марс на Реја Силвија е прототип на "пронајдената сцена", или "откритие сцена" познато во римската уметност; Грчките примери ги даваат Дионис и Ариад или Селен и Ендимион .

Портландската вазна има сцена која е толкувана како опис на "пронајдокот", или доаѓањето на Реја Силвија од Марс.[6]

Во верзија претставена од Овидиј ,[7] реката Анио се жали на неа и ја повикува да владее во неговото царство.

Потекло на поимот уреди

Името Реја Силвија сугерира мало божество ,полубожица на шуми. Силва значи шума, а Реја може да биде поврзана со res и regnum ; Реја, исто така, може да биде поврзана со грчкиот рео , "проток", и на тој начин се поврзува со нејзината поврзаност со духот на реката Тибер или грчката божица Реја . Карстен Нибур предложил дека името Реја Силвија доаѓа од Реја , што значи виновен , и Силвија како шума и така претпоставува дека Реја Силвија била генеричко име за вината на шумата , односно жената која била заведена таму.

Во литературата уреди

Во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Ennius, Annales , јас, fr. 19, како и Цицерон, Divinatio in Caecilium 1.30,
  2. Во Фрагмент на грчки историчар 809 f4a.
  3. Ливи, Аб Урбе Кондита , Книга 1 .
  4. Волчицата се споменува во средновековниот бронзен Капитолински Волк и е симбол на Рим.
  5. Некои од нив сметаат дека Larentia била наречена Lupa меѓу овчарите од нејзината заедничка проститутка, па оттука било и отворање за прекрасната приказна (Ливи).
  6. Забележан од ДЕЛ Хејнс, "Портланд Васе повторно", весник на хеленски студии 88 (1968: 58-72) стр. 67
  7. Овиди: Аморес , книга III, елегија VI: "Поплавена река" .
  8. Во вклучени во колекцијата од 2011 година "Fall of Darkness" и слични приказни .