Региони во Џибути

Џибути се дели на 5 региони и еден град. Тие потоа се поделени на вкупно 11 окрузи.

Карта на регионите во Џибути


Регион француски Админ. центaр Површина
(км²)
Население
(2009)
Густина
(жит/км²)
Али Сабје Region d’Ali Sabieh Али Сабје 2.200 86.949 39,52
Арта Region d’Arta Арта 1.800 42.380 23,54
Дихил Region de Dikhil Дихил 7.200 88.948 12,35
Обок Region d’Obock Обок 4.700 37.856 8,05
Таџура Region de Tadjourah Таџура 7.100 86.704 12,21
Џибути (град) Ville de Djibouti Џибути 200 475 332 2376,66

Поврзано уреди