Раштански Поток

поток во селото Раштак, Македонија
(Пренасочено од Раштачки Поток)

Раштански Потокпоток, односно мал непостојан водотек, кој протекува низ селото Раштак во подножјето на Скопска Црна Гора, северно од Скопје. Извира во дол, на надморска височина од 1550 метри јужно од врвот Свински Камен помеѓу гребенот Раштански Рид на исток и врвот Бел Камен на запад по што во југоисточен и јужен правец во полноводен и постојан водостој тече сè до самото село Раштак. Под селската црква излегува од селото и повторно како повремен водотек тече низ дол во ридестиот раб на Скопската Котлина, каде се губи и завршува на надморска височина од 315 метри западно наспроти Црешево

Раштански Поток
Раштевска река.jpg
Местоположба
Физички особености
Устиемесност Драча
Особености на сливот

НаводиУреди