Радомир Путник (војвода)

Радомир Путник (Крагујевац, 12/24 јануари 1847Ница, 17 мај 1917) бил српски војвода (фелдмаршал). Во текот на својата богата војничка кариера бил двапати началник на Главниот генералштаб, пет пати воен министер и началник на Штабот за Врховна команда на Војската на Кралството Србија во Балканските и Првата светска војна.[1]

Радомир Путник
24 јануари 1847 - 17 мај 1917
Војвода Радомир Путник.jpg
Војвода Радомир Путник
Роден во:Крагујевац,  Кнежевство СрбијаКнежевствоСрбија
Починал во:Ница,  ФранцијаФранција
Период на служба:1861—1896 1903—1917
Чин:Војвода
(Фелдмаршал)
Битки/војни:Прва српско-турска војна
Втора српско-турска војна
Српско-бугарска војна
Прва балканска војна
Втора балканска војна
Прва светска војна
Одличја:=Орден Караѓорѓева ѕвезда од прв ред
Орден Таковски крст од трет степен
Орден бел орел од трет степен
Орден Свети Сава од прв ред

ОдликувањаУреди

Одликувања на Радомир ПутникУреди

                           

Домашни одликувањаУреди

Странски одликувањаУреди

 • Орден Железна круна од 3 ред, Австроугарија
 • Орден за воени заслуги од 1 ред, Бугарија
 • Орден Свети Михаил и Свети Ѓорѓе со трака од 1 ред, Англија
 • Орден на Романската круна од 2 ред, Романија
 • Орден Свет Станислав од 1 ред, Русија
 • Орден Свети Станислав со мечеви од 2 ред, Русија
 • Орден Свет Ѓорѓе со мечеви од 4 ред, Русија
 • Орден Легије на честа од 2 ред, Франција

Фото-галеријаУреди

НапомениУреди

НаводиУреди

ЛитератураУреди

 • Саво Скоко - Сто најзнаменитијих Срба
 • Поповић, Никола Б (2000). Срби у Првом светском рату 1914—1918. Нови Сад: Друштво историчара Јужнобачког и Сремског округа.
 • Милићевић, Милић; Поповић, Љубодраг (1998). Министри Војни Кнежевнине и Краљевине Србије 1862—1918. Војноиздавачки завод. ISBN 978-86-335-0035-7.
 • Милићевић, Милић; Поповић, Љубодраг (2003). Генерали Војске Кнежевнине и Краљевине Србије. Београд: Војноиздавачки завод. ISBN 978-86-335-0142-2.
 • Скоко, Саво (1985(а)). Војвода Радомир Путник, том 1. Београд: Београдски издавачко-графички завод. ISBN 978-86-13-00453-0. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help)
 • Скоко, Саво (1985(б)). Војвода Радомир Путник, том 2. Београд: Београдски издавачко-графички завод. ISBN 978-86-13-00453-0. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help)
 • Ранковић, Живан Ј (1926). Војвода Радомир Путник: Његов живот и рад. Сарајево: Државна штампарија. Предлошка:COBISS
 • Влаховић, Томислав С (1989). Витезови Карађорђеве звезде са мачевима. Београд: Радиша Томић. Предлошка:COBISS
 • Иветић, Велимир (2000). Начелници генералштаба 1876—2000. Београд: Новинско-информативни центар ВОЈСКА.

Надворешни врскиУреди

 1. Милићевић, Милић; Поповић, Љубодраг (2003). Генерали Војске Кнежевнине и Краљевине Србије. Београд: Војноиздавачки завод. ISBN 978-86-335-0142-2.