Кундак (турски: kundak) — задниот дел од оружјето што се држи на рамо кога се пука.[1][2] Обично се направени од дрво, пластика или метал и се направени да обезбедат стабилност и контрола при нишанење и стрелба. Кундаците доаѓаат во различни облици и големини за да се приспособат на различни стилови и претпочитања на пукање. Играат клучна улога во тоа колку е удобно и точно огненото оружје за пукачот.

M1 Garand со дрвен кундак

Одлики

уреди

Кундаците обично се изработуваат од цврсти, но приспособливи материјали како орев, брест, јасен или буково дрво. Алтернативно, во некои модели можат да се користат полесни метали, гума или пластика. Структурата на кундакот ја зема предвид и силата на отскокот насочена кон рамото на пукачот и вибрациите на цевката во рамнината за пукање.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди