Пуми (раса на куче)

Пуми (унгарски: Pumi; латински: Canis familiaris ovilis villosus terrarius Raitsitsi) е вид на териери со средна големина. Пуми е оригинална унгарска раса на овчарско куче.

Пуми
Пуми 2007
Унгарски пуми
Потекло Унгарија
Особености
куче (Canis lupus familiaris)

Надворешен изгледУреди

Повеќето пуми се во сива боја. Сиви пуми се раѓаат како црни и бојата почнува да им преоѓа во сива помеѓу 6 и 8 недели од животот. Прифатливи боји за пуми уште се црна, бела и костенливо-жолта со потемна нијанса. Уште некои бои како костенливс, мешано црно-жолта (таканаречена волчја шара), синкаста; но овие бои не се прифатени на натпреварите.

Крзното на пуми е бушаво, густо и со средна должина до 7 см. Одржувањето на крзното е потребно да се врши со шишање на секои два до четири месеци. Доколку не се одржува влакната полека почнуваат да ја губат потребната боја.

Пумиев трејдмарк е неговото уво, држење и форма. Високо дигнат и благо свиен во шпицевите. Исто така се покриени со подолги влакна отколку останатиот дел од телото.

Пуми има многу лесна телесна маса, но изгледа поголем отколку што е во стварноста благодарејќи на своето густо крзно.

  • Мажјак пуми достигнува висина од 41/47 см и тежина од 10/15 кг
  • Женка пуми достигнува висина од 38/44 см и тежина од 8/13 кг

ТемпераментУреди

Пуми е многу заштитлив спрема своите блиски и знае да биде неповерлив спрема странци, така да социјализацијата на единката мора да започне многу рано. Многу се активни, живи, интелигентни и лесно се мотивираат со помош на храна или играчки.

ИсторијаУреди

Пуми првобитно бил користен како чувар на куќа и чувар на стада од било кој вид: овци, крави, свињи. Исто така бил многу користен во уништување на штетници од било кој вид. Пуми, како раса, се создал во временскиот период во 17/XVIII век кога бил донесен на територија на Унгарија од Германија и Франција како вид териер за чување на стада.

Овој вид бил мешан со пули, кои веќе биле присутни на тие простори и како резултат на тоа испаднал многу добар чувар на стада и верно куче пуми. Како работно куче бил слободно одгледуван сè до 1970, а други два вида Пули и Муди биле користени за подобрување на особините на оваа раса.

Пуми во 1966 година добил и официјално признавањена раса (Fédération Cynologique Internationale,FCI). Оваа раса била релативно непозната надвор од Унгарија до седумдесеттите години на дваесеттиот век, кога прв па вот 1973 година се извезени во Финска а во 1985 години во Шведска. Набргу после тоа оваа раса е прифатена, помеѓу другото и поради својот изглед, и бргу се раширила по Европа, а во текот на деведесеттите години на минатиот век и во Америка.

Сродни видовиУреди

Галерија на сликиУреди

Надворешни врскиУреди