Отвори го главното мени

Заработка

(Пренасочено од Профит)

Заработка (добивка, профит) е остаточна вредност стекната деловното реботење. Највообичаениот прост пример е разликата помеѓу куповната и продажната вредност на доброто во трговијата.[1] Точниот метод на пресметување на заработката се разликува меѓу сметководителите и економистите. Таа може да се оствари како работодавач или сопственик, но и како вработен во некоја фирма или организација.

НаводиУреди

  1. „заработка“ - Дигитален речник на македонскиот јазик