Премиер на Израел

Премиер на Израел (хебрејски: ראש הממשלה) — избран шеф на израелската влада. Тој или таа е водач на мнозинската партија во израелскиот парламент - Кнесет.

Израел по основа го има усвоено парламентарниот политички систем, со премиер на чело на владата, и претседател на државата чија функција е главно церемонијална. Со воведувањето на директните избори за премиер, улогата на премиер станала уште по значајна поради тоа што владата може да постои без мнозинство во парламентот. Оваа пракса сепак довела до претерани фрагментации на политичкиот систем, па затоа враќањето на стариот систем бил одобрен во 2001, а на сила стапил од 2003 година.

Премиери на Израел (1948-денес)Уреди

Вкупно единасет луѓе ја имале функцијата премиер на Израел. Четворица од нив имале два одвоени мандати.

Легенда на бои
Мапаи/Маарах/Израелска работничка партија Ликуд Кадима
# Слика Име Роден - починал Почеток на мандат Крај на мандат Партија
1. Давид Бен-Гурион 1886 - 1973 14 мај 1948 7 декември 1953 Мапаи
2. Моше Шарет 1894 - 1965 7 декември 1953 2 ноември 1955 Мапаи
(1) Давид Бен-Гурион 1886 - 1973 2 ноември 1955 21 јуни 1963 Мапаи
3. Леви Ешкол 1 1895 - 1969 21 јуни 1963 1 ноември 1965 Мапаи
Леви Ешкол 2 1895 - 1969 1 ноември 1965 26 февруари 1969 Израелска работничка партија
Јигал Алон (вршител на должност) 2 1918 - 1980 26 февруари 1969 17 март 1969 Маарах
4. Голда Меир 1898 - 1978 17 март 1969 3 јуни 1974 Маарах
5. Јицак Рабин3 1922 - 1995 3 јуни 1974 21 јуни 1977 Маарах
6. Менахем Бегин 1913 - 1992 21 јуни 1977 10 Октомври 1983 Ликуд
7. Јицак Шамир 1915 - 2012 10 Октомври 1983 14 Септември 1984 Ликуд
8. Шимон Перес 4 1923 - 14 Септември 1984 20 Октомври 1986 Маарах
Јицак Шамир 4 1915 - 2012 20 Октомври 1986 13 Јули 1992 Ликуд
Јицак Рабин 5 1922 - 1995 13 Јули 1992 4 ноември 1995 Израелска работничка партија
Шимон Перес 5 1923 - 4 ноември 1995 18 јуни 1996 Израелска работничка партија
9. Венјамин Нетанјаху 1949 - 18 јуни 1996 6 Јули 1999 Ликуд
10. Ехуд Барак 1942 - 6 Јули 1999 7 март 2001 Еден Израел/Израелска работничка партија
11. Ариел Шарон 6 1928 - 2014 7 март 2001 21 ноември 2005 Ликуд
Ариел Шарон 6 7 1928 - 2014 21 ноември 2005 4 јануари 2006 Кадима
11b. Ехуд Олмерт (вршител на должност)7 1945 - 4 јануари 2006 14 Април 2006 Кадима
12. Ехуд Олмер 7 8 1945 - 14 Април 2006 31 март 2008 Кадима
13. Венјамин Нетанјаху 1949 - 31 март 2009 денес Ликуд

Надворешни врскиУреди